Vodič za boje u dizajnu

Preko 80 % vizuelnih informacija je povezano sa bojom. Boje utiču. Previše boja može da razdraži, premalo boja da izazove dosadu.

Veliko istraživanje sprovedeno u Britanskoj Kolumbiji je otkrilo da boje utiču na naše ponašanje zbog činjenice da smo stalno okruženi bojama i da smo naučeni da svaku boju vezujemo za određene vrednosti, karakteristike, asocijacije.

Modna kompanija Benetton je poznata po upotrebi spektra jakih boja u svojim marketinškim kampanjama. Poruka „United Colors of Benetton“ govori kupcima da u Benetonovom asortimanu, inače bogatom bojama, svako može pronaći nešto za sebe.

U tom duhu, u nastavku je opisano 12 najviše korišćenih boja u dizajnu i situacije u kojima ih treba koristiti:

1. Bela

Smatra se da je bela boja savršenstva. Bela boja znači sigurnost, jasnost, jednostavnost, darežljivost, moralnost i čistoću. U primenjenoj simbolici, povezana je sa profesionalizmom i poslovnošću.

Tehnički, u dizajnu bela naglašava druge boje.

Na primer, možete napraviti odličan web sajt ako ostavite priličnu količinu bele boje ili praznog prostora između elemenata na stranici.

Koristi se na web sajtovima da sugeriše jednostavnost kod visoko tehnoloških proizvoda.

Pogodna je npr. za dobrotvorne organizacije, jer asocira na anđele, koji se obično zamišljaju kako nose belu odeću.

Bela boja je povezana sa bolnicama, doktorima i sterilnošću, tako da se može koristiti da sugeriše sigurnost kada se reklamiraju medicinski proizvodi na Internet sajtovima firmi. Često je povezana sa nisko kaloričnom, nemasnom hranom i mlečnim proizvodima.

2. Crna

Crna je boja autoriteta i moći.

Značenja crne boje su elegancija, formalnost, tajnovitost, dubina, dramatičnost, ozbiljnost, zagonetnost, misterija, bogatstvo, tuga, dostojanstvo, noć, prestiž...

U grafičkom dizajnu, crna ostavlja utisak prefinjenosti, misterioznosti i elegancije.

U web dizajnu, crna boja pruža osećaj perspektive i dubine.

Ipak, kao pozadina umanjuje čitljivost na web sajtovima. Preko velikih površina crno može izgledati prilično depresivno.

Sa druge strane, korisna je za web sajtove umetničkog i fotografskog sadržaja gde pomaže drugim bojama da vibriraju. Kada se dizajnira za neku umetničku galeriju, može se koristiti crna ili siva pozadina da istakne druge boje.

Crno je u dobrom kontrastu sa svetlim bojama. Kombinovano sa crvenom ili naranadžastom, crno pruža vrlo uzbudljivu šemu boja.

3. Plava

Plava boja je omiljena boja kod više od polovine svetske populacije.

Asocira na nebo i more. Reflektuje mir, harmoniju, poverenje i sigurnost. Značenja plave boje su i kreativnost, inteligencija, inspiracija, umetnost, napredak, sigurnost, tehnologija, sloboda, beskrajnost, uteha, stabilnost.

Plava boja se odlično slaže sa ostalim pastelnim bojama i savršen je komplement prirodnim bojama (siva,zelena...). Jak uticaj može biti stvoren kombinacijom plave, crvene i žute. Ne slaže se sa narandžastom.

Najčešće je korišćena boja u poslovnom dizajnu.

Korporativnu plavu boju koriste velike kompanije, kao na primer Microsoft. Odlično leži web sajtovima firmi koji reklamiraju poslovne proizvode, tehnologiju, medicinske proizvode, čistoću, vazduh, vodu, more i motorna vozila.

Treba voditi računa o tome da se preteranom upotrebom plave boje u dizajnu može stvoriti utisak hladnoće.

4. Braon

Braon je boja koja se odnosi na komfor, stabilnost i jednostvnost.

Značenja braon boje su i drvo, zemlja, stabilnost, prijateljstvo, kuća, udobnost, izdržljivost, intimnost, spokoj, briga, zadovoljstvo, snaga, senzualnost, produktivnost, praktičnost....

Tehnički, braon boja je tamno žuta, tamno crvena ili tamno narandžasta boja.

Slaže se sa zelenom i plavom bojom. Takođe, sa crvenom i narandžastom.

Suviše je niskog intenziteta da bi se široko koristila u web dizajnu bez teksture ili druge boje koja bi je istakla.

Braon boja se koristi u restoranima ili pri reklamiranju hrane, kao na primer kafe ili kolača. Proizvodi koji se prave od drveta, kao što je nameštaj, se prirodno predstavljaju braon bojama. Takođe, braon obeležava sigurnost i pouzdanost - jedan od najpoznatijih svetskih distributera pošte, UPS, je poznat po svojoj dominantno braon boji svog korporativnog identiteta.

5. Zelena

Zelena je najpopularnija boja za dekoraciju.

Sinonim je za zdravlje i prirodu. Stvara utisak opuštanja. Mnogi govornici pred bitne nastupe sede u zelenim sobama da bi se opustili. Zelena simboliše svežinu, hladnoću, razvoj, bogatstvo, sigurnost, stabilnost...

U umetnosti i dizajnu je veoma zahvalna, ali ne treba preterivati sa velikim obojenim površinama. Veoma je jaka i ostavlja snažan utisak. Često se koristi u kombinaciji sa tamno plavim tonovima.

Inače, slike postavljene na zelenoj pozadini web sajta izgledaju udaljene.

Zelena se upotrebljava u dizajnu da ukaže na sigurnost kada se reklamiraju lekovi i ostali medicinski proizvodi. Bolnice često koriste zelenu boju. Pošto je povezana sa prirodom, koristi se za reklamiranje zelenih, organskih i zdravih proizvoda.

Tamnija zelena je obično povezana sa novcem, finansijskim svetom, bankarstvom i novčanim uspehom. U kombinaciji sa narandžastom i žutom stvara utisak podesan za sportski orijentisane proizvode.

6. Siva

Siva boja je neutralna boja.

Komunicira praktičnost, sigurnost, pouzdanost, mudrost, postojanost, zrelost, kompromis.

Ukoliko se koristi skladno sa hladnijm tonovima plave ili purpurne boje, ostavlja divan utisak.

U dizajnu, siva predstavlja ekskluzivnost. Vezuje se za kreativnost i inspiraciju.

Tehnički, može da se koristi kao podloga za elemente koje želimo istaći.

Siva nije samo neutralna.

Može da se pomeša sa drugim bojama i da dobije toplu, odnosno hladnu nijansu. To je zato što ljudsko oko detektuje i najmanji stepen mešanja boja.

Zato, kada se siva pomeša sa crvenom, narandžastom ili žutom postaje "topla siva." Kada se pomeša sa zelenom, plavom ili ljubičastom postaje "hladna siva."

7. Srebrna

U praksi, srebrna boja često označava visoku tehnologiju.

Značenja srebrne boje su glamuroznost, izuzetnost, industrija, intuicija, snovi, komunikacija, savremenost...

Da bi se stvorio visoki tehnološki izgled na web sajtovima firmi, srebrnu treba koristiti sa drugim bojama.

Srebrna boja dobro izgleda na webu kada je kombinovana sa zlatnom i belom.

Tehnički, srebrna nije "čista" boja zato što ne može da se kreira iz palete boja. Srebrna ima sjaj metala koji se postiže dodatnom obradom sive boje, dodavanjem odsjaja.

Iz palete boja, osnova za srebrnu je boja #C0C0C0 (HEX), odnosno 192, 192, 192 (RGB).

Srebrna predstavlja bogatstvo, isto kao i zlatna. Najskuplje umetničko delo do danas je kreirano u srebrnoj boji. Skulpura lobanje izrađena od dijamanata, autora Damiena Hirsta, je prodata za 99 miliona dolara.

8. Zlatna

Zlatna boja priziva osećanja prestiža. U istoriti, zlato je često simbolizovalo boga.

Zato danas upotrebom zlatne u dizajnu komuniciramo prosvetljenost, mudrost, bogatstvo, pobedu, novac, moć, sreću, smisao, nauku, ispunjenje, koncentraciju i visoki kvalitet.

Isto kao i siva, ni zlatna boja ne može da se dobije direktno iz palete boja, zato što sadrži odsjaj.

Iz palete boja, osnova za zlatnu boju je boja #FFD700 (HEX), odnosno 255, 215, 0 (RGB).

U kombinaciji sa drugim bojama, zlatna odlično "leži" sa narandžastom, zelenom ili braon. Takođe, isto kao i žuta ostavlja odličan utisak u kombinaciji sa crvenom ili ljubičastom.

U poslovnom dizajnu se koristi da prikaže novac i moć, odličnu investiciju ili da označi visok nivo kvaliteta korisničkog servisa.

9. Crvena

Crvena je najtemperamentnija boja.

Odnosi se na strast, vatru, brzinu, nadmetanje. Ima veoma visoku vidljivost i zbog toga se saobraćajni znakovi opasnosti kao i zaustavni stop znakovi, štop svetla na automobilima, i vatrogasna oprema farbaju u crveno.

Odlično se slaže sa narandžastom, braon i žutom bojom.

U dizajnu i umetnosti crvena se koristi kao akcentna boja, da bi se na nešto stavio fokus i ostavio poseban utisak.

Tehnički, crvena boja "iznosi" tekst i slike u prvi plan i teži da ih pomeri, čineći objekte da izgledaju veći i bliži. Mešanje svetlo plave i svetlo crvene boje u web dizajnu nije preporučljivo jer je ova kombinacija veoma zamarajuća za oko.

Crvena boja u web dizajnu se često koristi za podsticanje korisnika da donesu odluku. Često je glavna boja za dugmad "Naručite", "Ubacite u korpu".

10. Žuta

Žuta je boja sunčeve svetlosti i leta. Donosi optimizam, sreću, idealizam i maštu.

Optimistična je, moderna i diže na noge.

Značenja žute boje su zadovoljstvo, intelekt, ubrzano učenje, memorija, saradnja, organizacija, čistoća, entuzijazam, razumevanje, radoznalost, želja za poboljšanjem, nada, prosvetljenost, energija...

Žuta je veoma efektivna kod privlačenja pažnje, tako da se upotrebljava da istakne najvažnije elemente web dizajna na sajtu.

Ako upotrebljavate svetlo žutu u dizajnu, vodite računa da može nestati u beloj. Obično joj je potrebna tamna boja da je istakne.

Odlično se kombinuje sa plavom ili sivom. Za vatrenu kombinaciju, probati je u kombinaciji sa crvenom bojom. Često se bira da reklamira dečije proizvode. Za zdrav, pulsirajući letnji utisak probajte kombinaciju sa narandžastom bojom.

11. Ljubičasta

Ljubičasta je boja fantastike, igranja, impulsivnosti i snova.

Ženstvena je i romantična.

Podrazumeva luksuz i imućnost. Simboliše uzvišenost, dostojanstvo, visok položaj, poštovanje, otmenost, prefinjenost, kraljevstvo, moć, elegantnost, uticaj, skriveno znanje, ponos, visoke ambicije, plemenitost...

U umetnosti i dizajnu, ljubičasta boja je veoma popularna.

Koristi se zajedno sa drugim pastelnim bojama, odnosno hladnim tonovima plave, zelene pa čak i sive. Ljubičasta boja kombinuje stabilnost plave i energiju crvene.

Poznato je da je svetlo ljubičasta jedna od omiljenih boja devojaka i žena.

A jedno istraživanje je otkrilo da preko 75% dece pre pubertetskog doba više voli ljubičastu od bilo koje druge boje, tako da ljubičasta može biti veoma efektivna za reklamiranje dečijih proizvoda.

12. Narandžasta

Narandžasta je topla boja koja proizvodi entuzijazam i vibracije. Kombinuje energiju crvene i sreću žute boje.

Značenja narandžaste boje su i velika sreća, osiguranje, snaga, bogatstvo uma, odlučnost, nezavisnost, sunčeva svetlost, ravnoteža, euforija, poslovni ciljevi, ambicija, karijera, ciljevi, uspeh, prodaja, akcija.

Ako želite pažnju, ona predstavlja pravi izbor.

Održava budnost i koncentraciju, a kao optička varka stvara utisak smanjenja prostora. Odlično se kombinuje sa sivom i zelenom i ove kombinacije se često koriste kao osnovne boje korporativnog identiteta. Ne treba je koristiti sa plavom.

U dizajnu, narandžasta je "vruća" za ljudsko oko, tako da pruža osećaj toplote. U restoranima narandžasta boja stimuliše apetit, a narandžasti dekor ohrabruje i pospešuje prodaju.

Narandžasta ima visoku vidljivost, tako da je možete koristiti na web sajtovima firmi da privučete pažnju i da istaknete najvažnije elemente u web dizajnu. Narandžasta pozadina na web sajtovima pomaže slikama da izgledaju bliže i veće.